Wist je dat je in de Bibliotheek ook terecht kunt voor allerlei activiteiten? Zoals Fablabs, medialabs en Makerspaces. Leerzaam en spannend voor kinderen.

FabLabs, medialabs en Makerspaces zijn plekken om te maken, samen te werken, te ontdekken, leren en delen. Ze dragen bij aan het ontwikkelen van vaardigheden die kinderen nodig hebben in de toekomst. Denk hierbij aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerken en computational thinking. Tegelijkertijd ontwikkelen kinderen technisch zelfvertrouwen. Dat vertrouwen is nodig om goed deel te kunnen nemen aan de toekomstige samenleving.

Doe en maak met LEGO

Heel populair zijn de doe- en maakactiviteiten met LEGO. Dan kan je kind bijvoorbeeld met LEGO Education werken aan een eigen film. Of een stripverhaal maken met LEGO Education StoryStarter. Er zijn ook pakketten waarmee je kind de (computer)taal van de toekomst leert: coderen en programmeren. Dit kan zelfs in combinatie met het bouwen van robots die allerlei geprogrammeerde opdrachten kunnen uitvoeren.

Beeld: Jan Bouwhuis

 

Wat is computational thinking?

Computational thinking gaat over leren programmeren en analytisch denken. Kinderen leren met behulp van technologie op een creatieve manier problemen oplossen.

Leuke site: www.codekinderen.nl

Actief met taal

Veel Bibliotheken bieden ondersteuning op het gebied van taalvaardigheid. Er zijn activiteiten voor kinderen zoals voorleesuurtjes maar ook voor volwassenen biedt de Bibliotheek vaak hulp als je beter Nederlands wil leren:

Zo oefen je in het Taalcafé met anderen Nederlands spreken.

Op een Taalpunt ben je welkom voor speciale lesboeken, beeldwoorden-boeken en mooie verhalen zonder moeilijke woorden.

In het Taalhuis kun je één op één hulp krijgen met lezen, schrijven en spreken.