Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Echt: baby’s houden van boeken! Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Dat is onderzocht.

Wist je dat een baby al vóór de geboorte naar taal luistert? In de buik van de moeder kan een baby zelfs al klanken uit elkaar houden. Kinderen worden zich tijdens het eerste levensjaar bewust van de klanken die bij hun moedertaal horen. Dat is een voorwaarde om later te kunnen gaan lezen. Voorlezen helpt baby’s om een taal beter te leren.

Boekstart

Baby’s vinden voorlezen op schoot heerlijk. Samen genieten van boeken schept een band tussen jou en je kind. Het zijn warme momenten. Positieve ervaringen met voorlezen stimuleren het leesplezier en het leesgedrag van kinderen. Speciaal voor baby’s is er daarom BoekStart.

In veel gemeenten krijgen ouders met een pasgeboren baby een waardebon. Deze bon kunnen ze inleveren in de Bibliotheek. Ze ontvangen dan een koffertje met twee babyboekjes, een folder met voorleestips én een gratis jeugdlidmaatschap.

De ‘echte’ wereld

Kinderen groeien op in een digitaal tijdperk. Ze kennen geen wereld zonder internet, laptops, smartphones, apps en games. De allerjongsten swipen al zelf naar hun favoriete apps en filmpjes.

Tegelijkertijd hebben jonge kinderen nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Ze hebben hun ouders nodig om de digitale wereld te ontdekken. Het brein van het jonge kind ontwikkelt zich vooral op basis van ervaringen. Denk hierbij aan aanraken, bewegen, voelen en proeven. Iets wat je alleen in de ‘echte’ wereld kunt ervaren.

Kracht van herhalen

Doe, kijk en ontdek daarom vooral samen met je kind. Voor baby’s en kinderen voelt het veilig om vaker hetzelfde boekje te lezen. Iedere keer begrijpt en herkent je kind een beetje meer.

Het brein van het jonge kind ontwikkelt zich vooral op basis van ervaringen.

Altijd welkom!

In de Bibliotheek vind je een BoekStart-collectie voor de allerjongsten.

Je kunt in de Bibliotheek ook advies krijgen over voorlezen of leuke boektitels.

Verder zijn er regelmatig gezellige (voorlees)activiteiten voor ouder en kind.

Je bent altijd welkom!