Gerda Havertong is overtuigd van de kracht van verhalen:

“Kinderen houden van verhalen. Bedenk en vertel verhalen. Lees verhalen voor. Daarmee maak je kinderen nieuwsgierig. Moedig je kind ook aan om zélf verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld door elke dag te vragen hoe het op school was. Zo leert een kind om zijn of haar gedachten te ordenen en in eigen woorden te vertellen wat er die dag gebeurd is.”

“Als ik kinderen voorlees, stel ik daarna altijd nog wat vragen. Waar ging het verhaal over? Wat vond je het spannendst? Samen lezen en kletsen is belangrijk voor de denk- en taalontwikkeling van je kind. Heel erg belangrijk zelfs. Het is trouwens onnodig om kinderen te verbeteren als ze iets niet helemaal goed uitspreken. Sommige klanken of woorden zijn gewoon nog te moeilijk. Dat komt later heus wel. Maar ga je kind niet napraten, want ‘krompraten’ is niet bevorderlijk voor de taalontwikkeling van het kind. Het is voor niemand goed.

Als je kind uit zichzelf al graag praat en heel veel vragen stelt, wees dan geduldig. Ik word echt een beetje boos als ik ouders tegen hun vrolijk babbelende kindje hoor zeggen: Hou nou eens even je mond. Praten, je gevoel onder woorden brengen, uitleggen wat je bedoelt: je leert het vooral door het veel te doen. Rem je kind niet af, maar stimuleer het juist!”

Gerda Havertong in het kort

  • Actrice en zangeres.
  • Studeerde pedagogiek met als hoofdvak Onderwijskunde.
  • Bij jong en oud bekend van Sesamstraat.
Beeld: ANP Foto