Sommige kinderen houden van grappige boeken. Of van boeken met heel veel tekeningen erin. Weer andere kinderen kiezen juist een spannend boek. Welk boek zou jouw kind kiezen? Lees hier wat Ilse, Juli, Leen, Quinty, Philien, Chris en Oscar kiezen.

Ilse (9, op de grote foto hierboven) kiest Matilda

“Het boek is heel erg grappig. Het gaat over een ondeugend meisje dat van lezen houdt, net zoals ik. Alleen vinden haar ouders Matilda niet lief en lezen onzin. Haar vader is zelfs een beetje gemeen. Matilda bedenkt hele slimme straffen voor haar ouders. Op een dag besluiten haar ouders om naar Spanje te verhuizen. Matilda mag niet mee. Dat vindt ze helemaal niet erg. Ze mag namelijk bij haar juf gaan wonen, juffrouw Engel. Voortaan mag ze zoveel lezen als ze wil!”

Juli (7, links) kiest Weerwolfgeheimen uit de Dolfje Weerwolfje-serie

“Ik houd van spannende boeken. Er zijn nog veel meer boeken over Dolfje en die heb ik allemaal al gelezen.” In dit boek gaan Dolfje, Noura en Timmie op vakantie in de Ardennen. Dolfje en Noura kunnen zich daar met volle maan heerlijk uitleven als weerwolf. Ze ontdekken allerlei vreemde dingen, zoals een geheimzinnig huis, een troep jonge weerwolven en een verdrietsteen. En dat is nog maar het begin. Want wie is Moema en wat is de Organisatie?

Haar zusje Leen (5) kiest Is Sep er?

Een prentenboekje met vrolijke afbeeldingen. Slang Sep is jarig; zijn vrienden eten taart. Sep maakt bovendien een boottochtje met schaap Saar. “Het was het eerste boekje dat ik helemaal zelf kon lezen,” vertelt Leen trots.

Quinty (4) kiest het Dikkie Dik meeleesboek

“Ik vind het leuk omdat er veel tekeningen en grapjes in staan. En grappige spelletjes die ik samen met mama of papa kan doen. Het is ook fijn dat ik al kan meelezen.”

 

Philien (4) kiest De prinses en de reus

Over prinses Sofie, die maar niet kan slapen. Dat komt door de vervelende reus die de hele nacht aan het rondstampen is. “Maar het is best wel een lieve reus. En Sofie bedenkt een heel slim plan.”

 

Chris (9, links) kiest De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

“Een boek vol humor en daar houd ik van. Er komt bijvoorbeeld een katnarie in voor. Dat is een kruising tussen een kat en een kanarie. In het boek staan heel veel tekeningen, dat vind ik fijn. Het verhaal gaat over Andy, een schrijver, en Terry, die tekenaar is. Samen maken ze een boek. Ze beleven allerlei avonturen. Met een reuzenbanaan, een gigantische gorilla en nog veel meer. Ik moet vaak hardop lachen tijdens het lezen.”

Zijn broertje Oscar (7) kiest Bang voor vampiers

“Het verhaal gaat over twee broers, leuk hè! Rik leest een boek over vampiers. Zijn jongere broer Gijs wil het ook graag ‘lezen’. Maar dat mag niet van Rik. Hij vindt Gijs te klein voor enge verhalen. Samen met zijn vriend Kees verzint Gijs een plan: Rik krijgt die avond bezoek van twee vampiers. Of nou ja, Gijs en zijn vriend spelen dat ze vampier zijn. Maar Rik schrikt wel heel erg!”

Beelden: Yke Ruessink

Beeld: Quentin Blake (uit Matilda van Roald Dahl)

 

Beeld: Terry Denton (uit De Waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen)