Fortnite is op dit moment heel populair. De game is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar ook jongere kinderen spelen het. Kan dat kwaad?

Om Fortnite Battle royale te winnen moet je je tegenstanders uitschakelen. Dat klinkt heftiger dan het is. De game ziet er cartoonachtig uit. Wordt iemand uitgeschakeld of neergeschoten? Dan verdwijnt hij of zij gewoon. Je ziet geen bloed. Als speler kun je materialen verzamelen om bouwwerken te maken. Je kunt je dan verschuilen en andere spelers verrassen. Dat is een aardig tactisch element.

Toch is de leeftijdsgrens van 12 jaar er natuurlijk niet voor niets. Moet je het jongere kinderen dus verbieden? Dat is lastig. Iets wat niet mag wordt alleen maar spannender. Veel ouders laten het spel daarom al spelen door kinderen vanaf een jaar of tien. Dat kan op zich geen kwaad. Wel is het goed om je als ouder in het spel te verdiepen. Kijk zeker goed naar het systeem van de Battle passes.

De game zelf is gratis. Iedere speler krijgt (aan het begin van elk seizoen in Fortnite) automatisch een Battle pass. Met zo’n pas krijg je speciale beloningen als je bepaalde doelen bereikt. Bijvoorbeeld door tien tegenstanders uit te schakelen. Het is ook mogelijk om een Battle pass premium te kopen. De beloningen die je hiermee kunt verdienen zijn helemaal geweldig. Als je kind van zijn zakgeld zo’n pas koopt, zal hij er alles aan doen om er het maximale uit te halen. Zo worden kinderen al snel gestimuleerd (te) veel te spelen. En dat is niet wenselijk. Kortom, kijk mee met je kind of speel het samen. En vooral: ga in gesprek over het spel.

Beeld bovenin: Epic Games

 

Fortnite

Vbucks, noob, skins …

Spelers van Fortnite Battle royale weten precies wat het is.

Meer weten over gamen?

Onderzoek laat zien dat ‘licht’ gamen – zo’n uurtje per dag – goed is voor kinderen. Ze zitten lekkerder in hun vel en ze gedragen zich prettiger tegenover anderen. Ze kunnen verder beter omgaan met problemen dan kinderen die helemaal niet gamen. Maar bij (veel) langer gamen zijn de gevolgen vooral negatief.

Deze sites bieden handige tips en adviezen over de zin en onzin van gamen:

Of vraag advies in de Bibliotheek.