“Ik vind nieuwsgierige kinderen slimme kinderen. Ik was zelf als kind ook altijd vragen aan het stellen. Waarom? Hoe? Wat? Wanneer? Natuurlijk vonden mijn ouders dat wel eens lastig, maar weet je … het is heel goed om samen nieuwsgierig te zijn.” Dat zegt Bas Haring, wetenschapper en schrijver van onder meer het kinderboek Kaas & de evolutietheorie.

Hij vervolgt: “Kinderen die opgroeien in een omgeving waar veel ruimte is voor vragen – waar veel gepraat, gelezen en opgezocht wordt – doen het volgens mij beter op school. Je geeft je kind dus een voorsprong. Wat is er mooier voor ouders om een kind helpen te ontdekken waar hij of zij gelukkig van wordt? Nu en in de toekomst.”

Actief lezen
Bas: “Veel voorlezen helpt ook, zeker als je de kinderen zelf laat meedenken. Onderbreek het voorlezen af en toe door een vraag te stellen. Bijvoorbeeld over de hoofdpersoon. Zo raken kinderen meer betrokken.”

Veel vragen is belangrijk
Waarom vindt hij het belangrijk dat kinderen vragen stellen? “Omdat het belangrijk is om vragen te stellen. We denken vaak dat we het antwoord wel weten, terwijl we het stiekem helemaal niet weten. Als je op zoek gaat naar antwoorden, leer je heel veel. Als je iets niet gelooft of als je je afvraagt of iets wel waar is, doe dan iets met die twijfel. Daar start de wetenschap mee! Het stellen van vragen is leuk en spannend. “Veel mensen denken dat wetenschap alleen iets is voor hele slimme mensen op de universiteit. Maar volgens Bas is wetenschap ook heel dicht bij huis te vinden. “Heel veel durven vragen is ook wetenschapper zijn,” zegt hij. Zoeken naar antwoorden kan natuurlijk op allerlei manieren. In boeken, op internet, bij de Bibliotheek, via apps. “Of door het gewoon aan iemand te vragen,” aldus Bas. “Want je hoeft natuurlijk niet altijd zelf het antwoord te vinden, dat mag ook een ander doen.”


Bruine ijsbeer?
Zeg Bas, nog even over die ijsberen … waarom zijn die nou wit? “Eigenlijk zou ik nu moeten zeggen: ga samen met je kind op zoek naar het antwoord. Dat is veel spannender. Maar vooruit … IJsberen zijn bij toeval wit. Of eigenlijk zijn ze niet wit, want hun haren zijn doorzichtig. En hun huid is zwart. IJsberen waren oorspronkelijk bruine beren die leefden op de toendra. Op zoek naar voedsel kwamen ze terecht op ijsvlakten. Daar kregen ze toevallig iets lichter gekleurde jongen. Deze jonge ijsbeertjes overleefden makkelijker omdat ze minder opvielen in de sneeuw. En zo komt het dat deze berensoort stapje voor stapje lichter en lichter geworden is. Het resultaat is de huidige, spierwitte ijsbeer.”

 

 

Wie is Bas Haring?

“Aan de universiteit van Leiden ben ik bijzonder hoogleraar Publiek begrip van wetenschap. Ik probeer wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpelijk is voor Jan en alleman. Dat doe ik via boeken, columns, lezingen en TV. Op een frisse en toegankelijke manier.”

Beeld: Bart Maat

Zo is lezen nog leuker!

Wil je de nieuwsgierigheid en fantasie van kinderen op een leuke manier vergroten? Stel dan tijdens of na het voorlezen vragen. Zoals:

  • Wat is je opgevallen in het verhaal?
  • Wie vond je het slimste en waarom?
  • Wie of wat zou jij willen zijn in het verhaal?